Met medewerking van onder andere:
A.J. Gerritsen, burgemeester Almelo
Het is te danken aan de inspanningen van twee vasthoudende initiatiefnemers, H.G. Ravers en A. Rozeman, dat in 1998 eindelijk een Indië-monument tot stand kwam. Een monument ter herinnering aan de zestien Almelose mannen die omkwamen in Nederlands Indië en Nederlands Nieuw Guinea.
Inmiddels is het Indië Monument niet meer weg te denken en wordt de jaarlijkse herdenking op 14 augustus bezocht door vele oud-kameraden, nabestaanden en belangstellenden. Ook de gemeente heeft het monument en de jaarlijkse herdenking al jaren geleden erkend als een belangrijk eerbetoon.
De politionele acties waar de regering deze jonge mannen naar toe stuurde, waren gericht op het herstellen van orde en gezag in Nederlands Indië en later in wat ervan resteerde, Nederlands Nieuw Guinea. In de jaren er na werden de acties in toenemende mate verschillend beoordeeld. Bovendien werden de talrijke gesneuvelden en degenen die lichamelijk en geestelijk littekens hadden opgelopen gemakkelijk vergeten.
Daarom is het belangrijk dat we nu, zoveel jaren later, de zestien omgekomen militairen uit Almelo niet vergeten en blijven herdenken. Dat we hen blijven eren om hun moed, toewijding en plichtsbesef. Zij werden geroepen om zich in te zetten voor een hoger doel. Zij namen hun taak op zich en toonden daarmee te beseffen wat het begrip plicht inhoudt. Uiteindelijk brachten zij het grootste offer. Zij verdienen daarmee onze allergrootste dankbaarheid en respect.
Ans Stegeman
Zowel de vader als de oom van Ans Stegeman zijn Indiëgangers. Haar vader kwam gewond terug. Haar oom ligt helaas op het ereveld Menteng Pulo.
Veteranen Comité Almelo
Eind 2010 namen Gerard Elferink, Theo Mäkel, Ted Haitsma en Bernard Schutte het initiatief voor een veteranencafé in Almelo en vormden zij het Veteranen Comité Almelo (VCA).
Een locatie was snel gevonden, Bier- en Wijnlokaal Het Hookhoes aan de Grotestraat. De eigenaar, Gabriël Urucoglu, was direct enthousiast, stelde zijn café ter beschikking èn gaf vanaf het begin 15 % korting op vertoon van de veteranenpas.
Op 8 februari 2011 volgde de opening, sindsdien is er elke 2e dinsdag van de maand het veteranencafé van 19.30 tot 22.00 uur. Hoewel de opkomst wisselend is heeft het veteranencafé inmiddels een vaste plaats verworven onder de Almelose veteranengemeenschap.
Inmiddels heeft het VCA een eigen website, www.veteranencaféalmelo.nl, een maandelijkse gratis nieuwsbrief en is te vinden op Facebook.
Het VCA zorgt voor aanwezigheid van een detachement veteranen bij de Indiëherdenking op 14 augustus en de dodenherdenking op 4 mei.
Samen met de gemeente wordt de jaarlijkse lokale veteranen dag georganiseerd.
Almelo's Mannenkoor
Het Almelo's Mannenkoor is een traditioneel mannenkoor dat is opgericht op 6 januari 1918. Vanaf de oprichting tot heden zingen Almelose mannen de "sterren van de hemel" en in al die 95 jaren heeft het koor zich ontwikkelt tot een hechte vriendenclub. Het Almelo's Mannenkoor is een koor voor zangers van alle gezindten.
Dit is o.m. merkbaar in de keuze van het repertoire, waarin voor de profane zang een hoofdrol is weggelegd. Maar ook lied, operette, algemene religieuze zang en werken van hedendaagse populaire componisten maken deel uit van het huidige repertoire.
Kira ten Bulte
Kira zal onder andere het lied Halleluja van Leonard Cohen/Lisa Lois zingen tijdens de herdenking.
Albert Hendriksen
Mijn naam is Albert J. Hendriksen, vrijwilliger bij AAFM - de lokale radio van Almelo - en eigenaar van Discappy Media Productions.
Al sinds vele jaren verzorg ik de geluidsinstallatie tijdens de herdenking in het Hagenpark.
Door verbeterde technieken is de op- en afbouw tegenwoordig gelukkig zo gebeurd. Het meeste werk zit in de stroomvoorziening, want die is niet aanwezig in het park en komt bij De Hofkamp weg.
Mijn functie bij de omroep is Hoofd Techniek en daarmee verantwoordelijk voor alles waar een stekker aan zit, zowel bij de radio als bij AAVISIE, onze televisiezender.
De herdenking wordt 's middags in zijn geheel digitaal opgenomen en 's avonds om 20.00 uur uitgezonden.
Hiervoor wordt door de omroep zendtijd vrijgemaakt, gelijk aan de herdenking op 4 mei. De kerntaak van de omroep is immers het doorgeven en verspreiden van informatie uit Almelo.
Westerhuis
THE SKY IS THE LIMIT? BIJ ONS IS NIETS TE GEK
Westerhuis Verhuur Twente is al meer dan 80 jaar een begrip in Nederland in de verhuursector. Door haar jarenlange ervaring en knowhow heeft zij een grote naam opgebouwd in heel Nederland.
Wij kunnen u een totaalpakket bieden als u iets te vieren heeft met uw bedrijf of als u uw belangrijkste zakenrelaties eens een verrassing wilt bezorgen.
Van begin tot eind zullen wij uw evenement verzorgen.
Wij nemen vooraf zorgvuldig uw specifieke wensen met u door en verwerken deze tot een compleet plan.
Mario Koenderink
We zijn met Mario Koenderink, van de Bloemenschuur in Almelo, in contact gekomen in 2010.
Zodra hij ons ziet worden we uitgenodigd aan zijn tafel op zijn kantoor met een kopje koffie erbij. Soms onder het genot van een lekker stuk Indische spekkoek.
In 2016, maakte hij een bloemstuk, van palmboomschors, in de vorm van een soort schip met wuivende bloemen erop, n.a.v. onze tekst: “Kampen Padang Bangkinang - namen fluisteren in de wind- anginan ada nama nama”.
In 2015 maakte hij een bloemstuk in een V vorm met onze tekst ”De vrouwen van Bangkinang, zij droegen de tijden”.
In 2014 was de tekst “Aer jang hilir berbalik mudik- stromend water vloeit altijd terug naar de bron”. Mario heeft ook een keer een bloemstuk gemaakt met een ”gedek”, met bamboestengels.
Mario luistert altijd heel aandachtig naar het verhaal van ons en welk thema met een korte tekst op de linten moet. Hij maakt een korte schets van het te maken bloemstuk en gaat ermee aan de slag. Hij begrijpt heel goed dat we geen gewone krans willen, maar iets bijzonders. Dat lukt hem altijd!
Namens de slachtoffers van de jappenkampen in Padang en Bangkinang,
Xenia Irene Oost en Anton Mouwen
Coen Mulder
EERLIJKHEID VERTELT HET VERHAAL
De vliegende fotograaf, Coen Mulder, noemt zich zelf Stadsfotograaf.
De historie van de stad, evenementen, alles wat ook maar enigszins te maken heeft met de gemeente Almelo, de lens van Coen is altijd scherp gesteld.
Zijn motto is “de integriteit moet gewaarborgd blijven. Eerlijkheid in de foto vertelt het verhaal.”
GELUKSBILJET
Via Gerard Nordkamp kwam Coen in aanraking met het project “geluk gericht werken”. Dit project van de gemeente Almelo is voor mensen die langdurig in een benarde positie zitten. Dankzij dit sociale project en met een “GeluksBiljet” op zak kon Coen zijn eerste camera aanschaffen. ZIJN Canon 450.
Behalve het startbedrag van de Gemeente levert de uit de hand gelopen nogal dure hobby, Coen niets op. Hij moet het hebben van reclame-inkomsten, sponsoring en vrijwillige giften.
De foto’s die Coen maakt worden gepubliceerd op de site http://twentsefotosite.nl/. Zijn site heeft in 3 jaren tijd ruim 2 miljoen bezoekers gehad. Soms wel 20.000 per dag.
Op de vraag of Coen nadenkt om op korte termijn te stoppen, komt gewoon resoluut het antwoord dat hij zolang het mogelijk is blijft fotograferen liefst tot aan zijn dood. Daarmee lijkt de passie voor zijn fotografie toch enigszins bewezen.
Wilt u weten wat “het geluksbiljet” precies inhoudt kunt u dit nalezen op: http://www.geluksbudget.nl/
EHBO Almelo
Het Rode Kruis is een symbool geworden voor hulp aan mensen in nood. Of het nu slachtoffers zijn van een aardbeving in een ver land of mensen die het moeilijk hebben in Nederland: het Rode Kruis helpt onvoorwaardelijk. Zonder mensen uit te sluiten, als neutrale en onafhankelijke organisatie.
Voor de activiteiten in Nederland zijn 34.000 vrijwilligers verantwoordelijk. Het werk is zeer divers.
Wij hebben bijvoorbeeld een tehuis voor ernstig zieke kinderen, vervoeren mensen in een rolstoel, leren minderjarige asielzoekers koken en fietsen. We bezoeken eenzame ouderen en gehandicapten, we bieden hun hulp zodat ze zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven, we organiseren vakanties voor diegenen die niet meer zelfstandig op vakantie kunnen, we bieden vervoer voor mensen die anders niet kunnen reizen.
Ook organiseren we leuke activiteiten voor jonge gehandicapte kinderen. We verlenen medische assistentie bij evenementen en in rampsituaties en we verlenen assistentie aan de bloedbanken rondom de bloedafname en donorwerving. Onze tracingteams helpen asielzoekers en vluchtelingen tijdens en na rampen en oorlogen hun familieleden terug te vinden en het contact te herstellen.
Voor achterblijvers van vermisten en de vermisten in Nederland hebben we het Meldpunt Vermisten (tel: 0800-VERMIST), een telefoonteam op het landelijk bureau te Den Haag staat hen te woord.
In internationaal verband helpen we slachtoffers van rampen en oorlogen in binnen- en buitenland, door voedselhulp, medische hulp, opvang logistieke hulp, materialen als dekens en tenten, en we bieden structurele hulp bij de wederopbouw van een gebied. Hulpverleners van het Rode Kruis bezoeken kampen in oorlogsgebied waar de krijgsgevangenen dankzij het Rode Kruis geregistreerd worden en medische hulp krijgen. Het Rode Kruis geeft tot slot voorlichting op scholen over Rode Kruisprincipes en Humanitair Oorlogsrecht, en bevorderen internationaal bewustzijn en respect.
Onze werkwijze? We bekijken voortdurend waar onze hulp het hardst nodig is, overleggen met hulpvragers en bieden concrete oplossingen aan. Waar het kan, helpen we. Het Rode Kruis helpt onvoorwaardelijk!
Ons werk in binnen- en buitenland is alleen mogelijk dankzij de giften van bedrijven en particulieren. Kijk op vwww.rodekruis.nl voor meer informatie.
Het Rode Kruis is in bezit van het CBF keurmerk, het keurmerk van verantwoorde fondsenwerving en besteding.
Keep them Rolling
Keep them Rolling (KTR) werd in 1972 opgericht met als doel het instandhouden van militaire voer-, vaar- en/of vliegtuigen – verder te noemen: voertuigen – die tijdens de Tweede Wereldoorlog (negentienhonderdnegenendertig tot en met negentienhonderdvijfenveertig) gebruikt en/of gefabriceerd zijn, meer in het bijzonder het instandhouden en uitdragen van de aan deze voertuigen verbonden cultuurhistorische aspecten en achtergronden alsmede het voor toekomstige generaties bewaren van de herinneringen aan de gebeurtenissen in en rond de Tweede Wereldoorlog.
Dit is bijna letterlijk de tekst van de eerste alinea van de statuten van deze bijzondere vereniging. Dus exact 45 jaar geleden staken enkele pioniers de koppen bij elkaar met deze gedachte. De eerste ledenlijst telde 18 leden en men woonde in Apeldoorn en westelijk daarvan. Dat is nu toch wel anders. De eerste voorzitter was Edward de Groot. Paul Minne was de eerste vice voorzitter, hij werd in 1976 gekozen. De eerste secretaris was Arthur van Oest en de eertse penningmeester Jan Eshuis. De langst zittende secretaris ooit was Ronald van der Burgh die vanaf 1986 bijna 20 jaar dit ambt heeft bekleed.
Inmiddels is de vereniging uitgegroeid tot een gemeenschap van bijna 1500 leden en donateurs die over heel Nederland versprijd wonen of zelfs in het buitenland vertoefen. Het gehele park aan voer- vaar- en vliegtuigen wordt geschat op ca. 3000.
Om aan haar doelstellingen te voldoen organiseert de vereniging bijeenkomsten, geeft het een verenigingsperiodiek uit en onderhoudt het contacten met binnen- en buitenlandse gelijkgerichte verenigingen.
Een van de belangrijkste activiteiten is het verlenen van medewerking aan optochten en manifestaties waarbij aan het publiek het materiaal wordt getoond.
Om de band tussen de leden onderling te versterken worden er regelmatig evenementen georganiseerd waarbij een bivak wordt opgericht waar de leden enkele nachten verblijven en waar overdag prachtige ritten worden verreden.
Het restaureren van het materiaal is een belangrijk onderdeel van ieders individuele activiteit en het onderling adviseren en het leren van elkaar vindt plaats in de eigen werkplaats of tijdens de in verenigingsverband georganiseerde regionale praatavonden.
Dit jaar zal de vereniging zich nog diverse malen ergens in het land laten zien zoals met pinksteren tijdens het Lang Weekend Limburg maar ook eerder eind juni tijdens Back to Basic in de Achterhoek en het Rolling Steelevent begin september in St. Isodorushoeve.
Stadskerk De Bleek
De Bleek is het kerkgebouw waar de Open Oecumenische Gemeente De Bleek samen komt. De Bleekgemeente wordt gevormd door de Vereniging van Vrijzinnig Godsdienstigen en een wijkgemeente van de Protestantse Gemeente Almelo. De Bleekgemeente is een open en veelkleurige gemeenschap.
klik Home of klik Naar boven
Bronnen:
Coen Mulder - Twentsefotosite.nl, Hans van Cronenberg - Fotojucro.nl, Bert Jan Dierink, Paul Wolters, Jan en Ans Stegeman, Theo Mäkel,
de Stentor, Tubantia, de Oorlogsgravenstichting, AAVisie, AAFM, Bjorn van der Elst, Delpher.nl, hetDepot.com.